Przepis na tę naprawdę znakomitą wegetariańską zapiekankę mam od mojej tureckiej przyjaciółki Ebru - sama go wymyśliła, zresztą dla swojego niesłychanie trudnego do wyżywienia męża... Coś tam, rzecz jasna, od siebie dodałam (konkretnie czosnek i ostrą paprykę), no i na wierzch daję różne sery, niekoniecznie mozzarellę, jak w oryginalnym przepisie. Za to fetę dodaję zawsze turecką, bo jest po prostu najlepsza na świecie!
Przepis na Turecka zapiekanka z cukinii >>
Zamerykanizowane (czytaj: uproszczone) curry z kalafiora, tego najwdzięczniejszego chyba zimowego warzywa. Doskonałą wegetariańska potrawa (z miską ciemnego ryżu chociażby) na zimowy, mroźny wieczór.
Przepis na Kalafior duszony z sosem curry >>
Nie jestem do końca przekonana, czy w Indiach dodano by do tego dania mleko kokosowe - zasadniczo łuskaną fasolkę urad (zwaną też białą soczewicą) gotuje się po prostu w wodzie, z różnymi przyprawami. Kiedyś jednak dolałam do niej resztkę mleka kokosowego, które zostało po jakimś innym daniu i okazało się, że delikatny posmak kokosa świetnie fasolce robi!
Przepis na Fasolka urad z mlekiem kokosowym >>
Wegetariańskie (a nawet wegańskie!) danie, zgodne z kulinarnymi upodobaniami Chińczyków – każde element, każdy z czterech tytułowych „skarbów”, wnosi w całość swój odrębny smak, kolor i konsystencję, tworząc w rezultacie dzieło pełne idealnej harmonii.
Przepis na Cztery skarby z patelni >>
Bardzo lubię jeść na świeżym powietrzu. Bardzo lubię rozpalać grill ogródkowy, niezależnie od tego, co na ten temat myślą rozmaici politycy. Bardzo lubię na tymże grillu grillować. Ale ileż można wrąbać mięsa i ryb?! Nie jestem szczególnie mięsożerna, ale za bakłażanem z grilla też jakoś nie przepadam, co robić... I tu przychodzi z pomocą taki właśnie bezmięsny burgerek - z pęczaku i grzybów. Bardzo smaczny i sympatyczny. Tylko trzeba pamiętać, żeby podeń podłożyć tackę, bo na samej kratce może się rozlecieć!
Przepis na Burgery bez mięska >>
Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.
Przepis na Brokuły zapiekane z cheddarem >>
Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
Przepis na Brukselka z woka >>
Bez tych pasztecików moja Rodzina nie usiądzie spokojnie do wigilijnego stołu. Tradycyjnie w Wigilię nie jemy żadnych pierogów ani uszek, ale wszyscy uwielbiamy suszone grzyby, a nasze paszteciki - szczerze mówiąc, po prostu naleśniki z grzybowym nadzieniem - są chyba najlepszym sposobem ich spożywania. Doskonale pasują do barszczu, szczególnie jeśli posmaruje się je sosem chrzanowym. Tak, brzmi to dziwnie, ale suszone grzyby doskonale komponują się z chrzanem, nie wierz gębie, połóż na zębie.
Przepis na Moje rodzinne wigilijne paszteciki z grzybami >>
Przepis nie jest mój, tylko pana Nigela Slatera, acz zmodyfikowany. Bardzo lubię czytać książki pana NS, znacznie mniej poważam jego programy telewizyjne. Szanuję go jednak za to, że przypomina o różnych smacznych drobiazgach, rzadko obecnych w celebryckich kuchniach: a to o zwykłej grzance z serem, to o kawałku pieczonej dyni z jogurtem, to znów o tym, że sałata, wymieszana na talerzu z gorącym mięsnym sosem, jest wyjątkowo smaczna... Pomidory w tym przepisie to rodzaj nieskomplikowanego curry, doskonałego z ryżem basmati lub świeżym pieczywem.
Przepis na Pomidory w kokosowym sosie >>
Kwintesencja Południa. Danie kultowe. Symbol. No i tytuł jednego z moich najulubieńszych filmów (książka też jest świetna, ale film udał się wyjątkowo!). Smażone zielone pomidory jemy jesiennym popołudniem, patrząc na żółknące i czerwieniejące liście za oknem, polewając plastry pomidorów sosem remoulade (Wariacja na temat sosu remoulade), popijając - zgodnie z tradycją - mrożoną herbatą... A potem niech już sobie przyjdzie ta zima zła.
Przepis na Smażone zielone pomidory >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |